Familie LIST


Op dit moment heb ik drie verschillende families List gevonden. De eerste, waar ik zelf vanaf stam, heeft zijn origine in en rondom Delden (Overijssel). Deze tak gaat ongeveer terug tot 1580 en dankt zijn naam aan een boerderij 'ter List' gelegen op het landgoed Twickel. Deze wevers familie blijft in de regio maar mijn directe voorouders vertrekken in het einde van de 17e eeuw naar Meppel en vandaar uit naar Diever, Havelte en Steenwijk. Voorlopig heb ik hierbij twee hoofdtakken geÔdentificeerd
Een tak die mogelijk aan bovenstaande gelieerd is 'begint' ook rond 1600 net over de grens in het Grafschap Bentheim (Nordhorn en Neuenhaus). In die tijd viel dit nog onder Nederlandse invloed. Ook deze familie heeft veel wevers en ook de namen zijn vergelijkbaar. Tot nu toe heb ik echter nog geen connectie kunnen vinden. Zij blijven voornamelijk in de regio maar een aantal vetrekken naar Coevorden en een tak vertrekt naar Friesland.
De derde familie List heb ik, vanaf 1650, teruggevonden op de waddeneilanden, metname Texel en Vlieland. Deze familie heeft geheel andere voornamen dan bovenstaande en een directe link lijkt vooralsnog niet waarschijnlijk. Zij verspreiden zich na 1800 over Noord Holland (Zaandam).
Daarnaast zijn er nog wat losse takken die ik nog niet kan plaatsen. Bijna allen hebben hun origine in Duitsland.

List (Delden/Rijssen) List (Bentheim) List (Texel) Onbekende List-jes
List (Delden/Rijssen) #1 List (Bentheim)#1 List (Texel) #1 List (Duits/Zutphen)
List (Delden) #2 List (Bentheim) #2 List (Texel) #2 Onbekende Duitse tak (1479)
Onbekende Oosterijkse tak (1606)

INDEX LIST

    CopyLeft:
    voor personen en niet commerciŽle instellingen

    © Copyright: van der Hauw
    Internet Services

Voor reacties: mvanderhauwplanet.nl